Sawise demonstrasi ras, patung-patung kasebut digulingake ing AS

Ing saindenging Amerika Serikat, patung pimpinan Confederate lan tokoh sejarah liyane sing ana gandhengane karo perbudakan lan pembunuhan warga Amerika asli dirusak, dirusak, dirusak, dipindhah utawa dicopot sawise demonstrasi sing ana gandhengane karo pati George Floyd, wong kulit ireng, ing polisi ditahan tanggal 25 Mei ing Minneapolis.

Ing New York, Museum Sejarah Alam Amerika ngumumake dina Minggu yen bakal mbusak patung Theodore Roosevelt, presiden AS kaping 26, saka njaba lawang utama. Patung kasebut nuduhake Roosevelt kanthi nunggang jaran, diapit karo wong Amerika Afrika lan warga Amerika sing mlaku. Museum kasebut durung ngandhani apa sing bakal ditindakake karo patung kasebut.

Ing Houston, loro patung Confederate ing taman umum wis dicopot. Salah sawijining patung kasebut, Spirit of the Confederacy, patung tembaga sing makili malaekat nganggo pedhang lan cabang palem, wis ngadeg ing Taman Sam Houston luwih saka 100 taun lan saiki ana ing gudang kutha.

Kutha kasebut wis ngrancang kanggo pindhah patung kasebut menyang Museum Budaya Afrika Amerika ing Houston.

Nalika sawetara wong njaluk lan njupuk tindakan kanggo nyingkirake patung Confederate, sing liyane mbela.

Ing Richmond, Virginia, patung Konfederasi jenderal Robert E. Lee wis dadi pusat konflik. Para pemrotes nuntut patung kasebut dijatake, lan Gubernur Virginia Ralph Northam ngetokake perintah kanggo nyopot.

Nanging, perintah kasebut diblokir nalika sekelompok pamilik properti ngajokake tuntutan hukum ing pengadilan federal kanthi negesake manawa ngilangi patung kasebut bakal ngremehake properti ing sekitar.

Hakim Federal Bradley Cavedo mutusake minggu kepungkur manawa patung kasebut minangka properti saka masarakat adhedhasar tumindak struktur kasebut wiwit taun 1890. Dheweke ngetokake prentah supaya negara kasebut ora dibuwang sadurunge keputusan final digawe.

Panaliten 2016 dening Pusat Hukum Kemiskinan Selatan, organisasi advokasi hukum nirlaba, nemokake manawa ana luwih saka 1.500 simbol Konfederasi publik ing saindenging AS kanthi arca patung, gendera, plat lisensi negara, jeneng sekolah, dalan, taman, preinan lan pangkalan militer, umume konsentrasi ing sisih Kidul.

Jumlah patung lan monumen Konfederasi luwih saka 700.

Pandhangan sing beda-beda

Asosiasi Nasional kanggo Kemajuan Wong Berwarna, organisasi hak-hak sipil, njaluk supaya simbol Simbol Gabungan ngilangi ruang publik lan pamrentah sajrone pirang-pirang taun. Nanging, ana macem-macem pandangan babagan cara ngatasi artefak sejarah.

"Aku kesengsem amarga iki minangka representasi sejarah kita, iki minangka representasi sing dianggep OK," ujare Tony Brown, profesor sosiologi kulit hitam lan direktur Kelompok Kerja Rasisme lan Pengalaman Ras ing Universitas Rice. "Ing wektu sing padha, kita bisa uga duwe luka ing masarakat, lan kita ora nganggep OK maneh lan pengin mbusak gambar kasebut."

Pungkasane, Brown ujar manawa dheweke pengin ndeleng patung-patung kasebut tetep.

"Kita cenderung pengin whitewash sejarah kita. Kita cenderung pengin ujar manawa rasis dudu bagean saka awake dhewe, dudu bagean saka struktur, dudu bagean saka nilai-nilai. Dadi, yen sampeyan njupuk patung, sampeyan wis ngeculake sejarah kita, lan wiwit wektu kasebut, cenderung nggawe wong sing mindhah patung kasebut rumangsa wis cukup, "jarene.

Ora nggawe perkara ilang, nanging nggawe perkara katon nganggo konteks, mula sampeyan nggawe wong ngerti kepiye rasisisme sing ditanamake, ujare Brown.

"Mata uang bangsa kita digawe saka katun, lan kabeh dhuwit dicithak nganggo wong kulit putih, lan sawetara wong duwe budak. Yen sampeyan nuduhake bukti sing kaya ngono, sampeyan ujar, ngenteni sawetara menit, kita mbayar barang nganggo katun sing dicithak karo pamilik budak. Banjur sampeyan bakal bisa ndeleng manawa rasisisme kasebut nemen, ”jarene.

James Douglas, profesor hukum ing Universitas Texas Selatan lan presiden bab Houston NAACP, pengin ndeleng patung Confederate dibuwang.

"Dheweke ora ana gandhengane karo Perang Sipil. Patung-patung kasebut didegake kanggo ngurmati prajurit Gabungan lan supaya wong-wong Afrika Amerika ngerti manawa wong kulit putih duwe kendhali. Dheweke didegake kanggo nduduhake kekuwatan wong kulit putih saka wong Afrika Amerika, "jarene.

Keputusan dibanting

Douglas uga dadi kritikus babagan keputusan Houston kanggo mindhah Arwah patung Konfederasi menyang museum.

"Patung iki kanggo ngurmati para pahlawan sing berjuang kanggo hak-hak negara, intine sing berjuang kanggo njaga warga Afrika Amerika dadi budak. Apa sampeyan mikir ana sing menehi saran supaya patung kasebut dipasang ing Museum Holocaust sing ujar manawa patung iki didegake kanggo ngurmati wong-wong sing mateni wong-wong Yahudi ing ruang bensin? ” dheweke takon.

Patung lan peringatan kanggo ngurmati wong, ujare Douglas. Mung dilebokake ing museum Amerika Afrika ora ngilangi kasunyatan manawa patung kasebut diajeni.

Kanggo Brown, ninggalake patung kasebut ing papan kasebut ora ngurmati wong kasebut.

"Kanggo kula, iki nuduhake institusi kasebut. Yen sampeyan duwe patung Konfederasi, dheweke ora bakal ujar apa-apa bab wong kasebut. Iki ujar babagan kepemimpinan. Ana ujar babagan sapa wae sing mlebu bareng ing patung kasebut, kabeh sing ujar manawa patung kasebut ana ing kana. Aku ora mikir sampeyan pengin mbusak sejarah kasebut, ”jarene.

Brown ujar manawa masarakat kudu luwih akeh wektu ngetung kepiye manawa "kita mutusake pahlawan kita kanggo miwiti, nganggep kepiye carane mutusake gambar kasebut ora apa-apa".

Gerakan Black Lives Matter meksa Amerika mriksa maneh jaman biyen sing ngluwihi patung Confederate.

HBO ngilangi sementara film taun 1939 Gone with the Wind saka penawaran online minggu kepungkur lan ngrencanakake kanggo ngeculake film klasik kanthi diskusi babagan konteks sejarah. Film kasebut dikritik amarga ngluhurake perbudakan.

Uga, minggu kepungkur, Quaker Oats Co ngumumake yen ngilangi citra wanita kulit ireng saka kemasan merek sirup lan campuran pancake sing umur 130 taun Bibi Jemima lan ganti jenenge. Mars Inc ngetutake kanthi ngilangi gambar wong kulit ireng saka kemasan merek beras sing populer yaiku Pakdhe Ben lan ujar bakal ngganti jeneng kasebut.

Kaloro merek kasebut dikritik amarga gambar stereotip lan panggunaan kehormatan sing nggambarake nalika wong-wong kulit putih nggunakake "lik" utawa "paman" amarga dheweke ora pengin ngatasi wong kulit ireng minangka "Pak" utawa "Ny.

Brown lan Douglas nemokake pamindhahan HBO kanthi masuk akal, nanging padha ndeleng pamindhahan dening loro perusahaan panganan kanthi beda.

Gambaran negatif

"Iku sing bener," ujare Douglas. "Kita entuk perusahaan utama kanggo nyadari cara sing salah. Dheweke (ujar), 'Kita pengin ngganti amarga kita ngerti iki minangka gambaran negatif saka warga Afrika Amerika.' Dheweke saiki ngerti lan dheweke nyingkirake. "

Kanggo Brown, pamindhahan kasebut minangka cara liya kanggo perusahaan kanggo adol produk liyane.

12

Para pemrotes nyoba ngeculake patung Andrew Jackson, mantan presiden AS, ing Lafayette Park ing ngarep Gedung Putih nalika protes ketimpangan ras ing Washington, DC, Senin. ROSERA / REUTERS JOSHUA


Wektu kiriman: Jul-25-2020